Expo ‘Kinderen van de zorg’ brengt de geschiedenis van vondelingen en wezen tot leven

Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal: van 10 september tot 7 januari

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), het Maagdenhuis (stad Antwerpen) en Universiteit Antwerpen (Uantwerpen) slaan de handen in elkaar voor de expo ‘Kinderen van de zorg'. Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal’. Ontdek van 10 september tot 7 januari op de drie locaties de weinig bekende Antwerpse geschiedenis van de opvang van wezen, vondelingen en andere kwetsbare kinderen.

Wie waren de ‘Kinderen van de zorg’? Bezoekers krijgen met een hedendaagse invulling een unieke kijk in het leven in het voormalige Vondelingenhuis (ITG), het Maagdenhuis en het Knechtjeshuis (UAntwerpen).

Schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud: "Vandaag weten we dat de prille jaren in het leven van een kind bepalend zijn voor de rest van zijn of haar leven – de eerste duizend dagen! – maar hoe was de zorg voor kinderen doorheen de Antwerpse geschiedenis georganiseerd? Via een stadswandeling langs drie historische plekken komen we via infoborden meer te weten over de minder bekende geschiedenis van de opvang van wezen en vondelingen in onze stad. Voor iedereen een must om daar even bij stil te staan.”

De eerste duizend dagen

Waar nu het monumentale art-decogebouw van het ITG staat, lag ooit het Vondelingenhuis. Tot op het einde van de 19e eeuw lieten moeders hier hun pasgeborenen achter in een vondelingenschuif. Wat we vandaag weten over de eerste duizend dagen in een kinderleven staat in sterk contrast met het leven van de vondelingen. Bij het ITG komen bezoekers meer te weten over de impact van wetenschappelijk onderzoek op de gezondheid van kinderen en moeders wereldwijd, het belang van de eerste duizend dagen en de geschiedenis van het gebouw.

Van knechtjes tot masters

Achter de indrukwekkende gevel van de UAntwerpen aan de Paardenmarkt ligt het Knechtjeshuis, met zijn mooie binnentuin en prachtig gerenoveerde nijverheidsschool. Bezoekers ontdekken hier de geschiedenis van het Knechtjeshuis, productvervaardiging en ambachten, en komen te weten wat de studenten en onderzoekers van de opleiding productontwikkeling doen.

Zorgenkinderen

Het Maagdenhuis toont hoe het leven was in het oude meisjesweeshuis. Via verhalen, muziek en animatie komt het bekendste weesmeisje van Antwerpen, Houten Clara, weer tot leven.

Foto: Dries Luyten

Praktisch

  • Kinderen van de zorg. Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal.
  • van 10 september 2023 tot 7 januari 2024.

Maagdenhuis | Lange Gasthuisstraat 33 | 2000 Antwerpen

Weekdagen en weekend van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag en feestdagen.

Knechtjeshuis (Universiteit Antwerpen) | Paardenmarkt 94 | 2000 Antwerpen

Weekdagen van 10 tot 17 uur. Gesloten in het weekend, op feestdagen, tijdens de kerstvakantie en op 6 oktober en 3 november.

Vondelingenhuis (Instituut voor Tropische Geneeskunde) | Nationalestraat 155 | 2000 Antwerpen

Weekdagen van 10 tot 17 uur.
Elke eerste zondag van de maand (1 oktober, 5 november, 3 december, 7 januari) van 10 tot 17 uur.
Gesloten op overige weekenddagen, feestdagen en in de eerste week van de kerstvakantie.

Website preview
EXPO | Kinderen van de zorg.
Van 10 september 2023 tot 7 januari 2024 loopt de tentoonstelling ‘Kinderen van de zorg. Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal’.
www.itg.be

Combitickets

Een ticket geeft bezoekers toegang tot het Vondelingenhuis, het Knechtjeshuis en het Maagdenhuis, inclusief een kaart voor de stadswandeling. De tickets blijven geldig zolang de expo loopt.
Prijs: 13 euro
Bijzondere tarieven
Tickets reserveren mogelijk vanaf augustus 2023.

Publicatie

Voor wie meer wil weten over de Antwerpse geschiedenis van de opvang van wezen, vondelingen en andere kwetsbare kinderen, is er het boek ‘Kinderen van de zorg. Zes eeuwen stedelijke jeugdzorg’ van Dirk Luyten, Erik Zwysen en Sietske Van den Wyngaert. Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Garant en te verkrijgen in het Maagdenhuis en de betere boekhandel.

 

Contacten

  • ‘Kinderen van de zorg. Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal.’ Dirk Luyten (curator) 0473 34 50 49 - [email protected]
  • Maagdenhuis: Gerrit Van Dyck (perscontact) - 0497 10 11 49 ​ [email protected]
  • Instituut voor Tropische Geneeskunde: Nico Van Aerde (perscontact) 03 345 57 10 [email protected])
  • Universiteit Antwerpen: Alexander Delport - 0476 01 11 72 ​ [email protected]

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Maagdenhuis

Het Maagdenhuis was vroeger een weeshuis voor meisjes, 'maegdeckens' genoemd. Binnen het prachtige gebouw ontdekken bezoekers de geschiedenis van de weesmeisjes en de Antwerpse armenzorg. De kunstcollectie met topstukken als het olieverfpaneel ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ uit 1500 , ‘De Nood Gods’ van Jacob Jordaens, de Houten Clara of de bekende papkommen van de weesmeisjes passen goed in dat verhaal. 

 Het 16de-eeuwse gebouw aan het Mechelseplein is als monument geklasseerd en vormt een uniek complex om het erfgoed in te bewaren, tentoon te stellen en aansluiting te zoeken bij nieuwe maatschappelijke thema’s. Tijdelijke exposities en andere culturele initiatieven, maar even goed evenementen in de ruime zin krijgen een plaats in het Maagdenhuis.

Neem contact op met

Lange Gasthuisstraat 33 2000 Antwerpen

maagdenhuis.be